Image Alt
  /  Centar   /  120 godina prisutnosti i apostolskog djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u Zenici (1903. – 2023.)

120 godina prisutnosti i apostolskog djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove u Zenici (1903. – 2023.)

U srijedu 24. siječnja 2024.  u Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao“ – u predvečerje Dana Centra – upriličena je izložba fotografija povodom 120. obljetnice prisutnosti i apostolskog djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Zenici.

Prisutnima se najprije obratio ravnatelj don Vlatko Rosić, a zatim je profesor povijesti Dragan Gavran izložio povijesni kontekst djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove, posebno na tlu BiH i Hrvatske. Potom su učenici 2. razreda Opće gimnazije Zara Musić i Andrej Buhić čitali tekst o povijesti djelovanja Klanjateljica u Zenici – od 1903. godine do danas. Glazbenu točku na gitari izvela je učenica 9. razreda Maja Adilović.

Izložbu je otvorio ravnatelj Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II.“ iz Bihaća don Marko Crnjak.

Osim pučke škole, sestre su u Zenici otvorile vrtić i Višu djevojačku školu, poučavale su u sviranju i ručnom radu te pripremale priredbe i izložbe radova. Nakon Drugog svjetskog rata rad im je zabranjen, a škola oduzeta,  stoga u idućem razdoblju svoj apostolat, jednako nesebično,  usmjeruju na rad u Župi svetog Ilije. Od 1995. ponovo se uključuju u odgojno-obrazovni rad škole u tek otvorenom Katoličkom školskom centru „Sv. Pavao“ – u zgradi njihova nekadašnjeg Klostera koju su ustupile Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Tako su nastavile, u novim okolnostima, i danas nastavljaju svoje apostolsko služenje u duhu poslanja i karizme svoje utemeljiteljice Marije De Mattias.

Ovu sažetu povijest sadrže i izložene fotografije, od kojih svaka priča vlastitu priču – protkanu požrtvovnošću i samozatajnim radom sestara u konkretnim drušveno-povijesnim prilikama u kojima su, po Božjem promislu, živjele i nastojale doprinostiti izgradnji  kraljevstva Božjega.

Koncept izložbe osmislili su Igor Krezić i s. Nada Abramović.

Sestre Klanjateljice također ove godine obilježavaju 190 godina od osnutka Družbe (4. ožujka 1834.) i 145 godina od dolaska prvih Klanjateljica u BiH (7. listopada 1879.).

Izložba će se moći pogledati još iduća dva tjedna.