Image Alt
  /    /  Nagrade i priznanja

Nagrada P. Erich von Brandis.

Od samih početaka rada Centra učenici su osim redovitog nastavnog procesa bili uključeni i u mnogobrojne izvannastavne aktivnosti. Tako su sudjelovali na brojnim natjecanjima na općinskoj, kantonalnoj i federalnoj razini gdje su ostvarivali zapažene rezultate. Isto tako dobre rezultate potvrdili su na razini Sustava katoličkih škola za Europu.

Učenici i djelatnici Centra također su se istaknuli sudjelovanjem u mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Dio diploma, priznanja i pehara i danas krasi zidove škole. Osim rada, marljivosti i darovitosti samih učenika, velike zasluge za ostvarene rezultate svakako pripadaju i njihovim nastavnicama i nastavnicima koji su ih pripremali i s njima radili. Kako bi pokazao da vrednuje njihov posao, Sustav katoličkih škola za Europu svake godine dodjeljuje Nagradu P. Erich von Brandis. Dosada su ovo vrijedno priznanje dobila tri djelatnika Osnove škole: umirovljena nastavnica Vlatka Horak, nastavnik Jure Miljak i profesorica razredne nastave Dragana Paškalj.

Vlatka Horak

Dobitnica Nagrade P. Erich von Brandis za 2012.

Rođena je 2. kolovoza 1947. Diplomirala je 1973. na Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu i stekla zvanje nastavnice matematike i fizike. Poslije položenog stručnog ispita u Sarajevu 1974. zaposlila se u Zenici, u Osnovnoj školi Hasan Kikić gdje je predavala matematiku i fiziku, a od 1989. do 1995. predavala je matematiku u Osnovnoj školi Prvi maj. Od 1995. pa sve do umirovljenja, 2012., radila je kao nastavnica matematike u KŠC-u Sv. Pavao. Tijekom svoga rada u svim je školama postizala zapažene rezultate u odgoju i obrazovanju. Njezini učenici postizali su zavidne rezultate na općinskim, regionalnim, kantonalnim i federalnim natjecanjima.

Sudjelujući na raznim seminarima nastojala je obogatiti svoje znanje, a dugogodišnja praksa i stručna literatura koju je sama nabavljala činili su njezin rad izuzetno uspješnim.

Na prijedlog Povjerenstva za napredovanje nastavnika u osnovnim i srednjim školama Sustava katoličkih škola za Europu u BiH, promicatelj dr. Pero Sudar donio je 1. siječnja 2008. odluku o njezinu napredovanju u više zvanje – nastavnica savjetnica. Na temelju prijedloga Pedagoškog vijeća 20. veljače 2008. imenovana je u Povjerenstvo za izradu Nastavnog plana i programa za osnovnu školu Recenzentica je osam udžbenika i zbirki zadataka iz matematike izdanih u Federaciji BiH. Bila je članicom Upravnog odbora Osnovne škole KŠC-a Sv. Pavao, a zatim i Školskog odbora do 29. rujna 2008. Kao kruna njezina višegodišnjeg djelovanja u odgoju i obrazovanju, dodijeljena joj je Nagrada P. Erich von Brandis, D. I. 2012. godine

Jure Miljak

Dobitnik Nagrade P. Erich von Brandis za 2017.

Rođen je 1963. u Zenici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu. Od 1990. radio je u Osnovnoj školi u Stranjanima kod Zenice te u nekoliko drugih osnovnih i srednjih škola u Zenici. U KŠC Sv. Pavao prelazi 2003. 

Od prvog radnog dana u Stranjanima do danas angažiran je u radu raznih sportskih sekcija. Ekipe učenika koje je vodio u košarci i odbojci osvajale su prva, druga i treća mjesta na kantonalnim i federalnim natjecanjima kao i veći broj medalja na sportskim susretima učenika Katoličkih školskih centara. Za uspješno izvođenje nastave, rad u sekcijama i dobre rezultate na svim nivoima u okviru Malih olimpijskih igara, Društvo pedagoga fizičke kulture predložilo ga je, kao najuspješnijeg pedagoga tjelesnog i zdrastvenog odgoja općine Zenica, za priznanje Sportski djelatnik općine Zenica i to je priznanje dobio 2008. Također dobitnik je specijalnog priznanja za razvoj sporta u ZE-DO kantonu 2018. i priznanje za Najboljeg sportskog djelatnika Grada Zenice 2018. 

Od 2010. predsjednik je Društva pedagoga fizičke kulture općine Zenica. Društvo je zaduženo za sve aktivnosti u okviru Malih olimpijskih igara kao i za organiziranje svih sportskih natjecanja školske djece te organiziranje seminara i drugih aktivnosti vezanih za stručna usavršavanja nastavnika i profesora tjelesnog i zdrastvenog odgoja. Pokrenuo je školu skijanja za djecu iz Zenice, Sportsku školu za djecu od 4 do 10 godina. U rujnu 2011. sudjelovao je u organiziranju Prvog međunarodnog seminara za tjelesni i zdrastveni odgoj u Zenici.

Kao instruktor alpinizma, sportskog penjanja, učitelj skijanja i gorski spasilac sudjeluje u školovanju mladih još od 1985. Bio je trener u Ski-klubu Zenica te je osam godina pripremao jednog natjecatelja koji je ispunio normu za Olimpijske igre. Također je trener u klubu ekstremnih sportova Scorpio i jedan od trenera i predsjednik skijaškog kluba ZE 2010. Bio je i prvi trener reprezentacije BiH u sportskom penjanju. Pomogao je u pisanju i izdavanju knjiga ABC sportskog penjanja i Penjački vodič sa topografijom duše autora Edina Durme. Surađivao je izdavanju časopisa za kulturu življenja s prirodom Izazov i u izdavanju više kalendara koji su promovirali prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Bio je mentor mlađim kolegama nastavnicima.

Odlukom promicatelja mons. dr. Pere Sudara od 22. prosinca 2011. napredovao je u više zvanje – nastavnik savjetnik. Dobitnik je Nagrade P. Erich von Brandis, D. I. 2017. godine.

Dragana Paškalj

Dobitnica Nagrade P. Erich von Brandis za 2019.

Profesorica razredne nastave, Dragana Paškalj, dobitnica je  godišnje nagrade „P. Erich von Brandis, S.I.“ za školsku 2018./2019. godinu. Ova se nagrada dodjeljuje svake godine jednom djelatniku za unapređenje odgojno – obrazovnog rada i iznimne rezultate u ostvarivanju ciljeva Sustava katoličkih škola za Europu. U svom obraćanju nazočnima na seminaru u Sarajevu, 16. studenog 2019. godine, kao dobitnica ove prestižne nagrade, nakon iskazanih lijepih osjećaja zbog ukazanog povjerenja u prepoznatu osobnost i njezin dvadesetsedmogodišnji rad u prosvjeti, a u Sustavu od samog njegova osnutka, sve nazočne je podsjetila na ono što su primarne „zadaće“ današnjeg učitelja čiji je posao divan, ali isto tako u ovim vremenima veoma izazovan: 

„Poziv koji se radi s ljubavlju, savjesno i ponosno, s poštovanjem prema povjerenoj djeci;
u kojem rastemo i učimo zajedno s djecom nalazeći dobro i plemenito u njima;
razvijamo vjeru u njima i samopoštovanje; potičemo radoznalost, ohrabrenje da pitaju; štitimo njihovo pravo na osobno mišljenje; odgajamo ih da nose mir u sebi i žive u miru s drugima, da razumiju druge i da različitost prepoznaju kao priliku za učenje i bogatstvo.
Poziv u kojem činimo sve da se naši učenici osjećaju dobrodošlo, prihvaćeno i sigurno u školi; gradimo partnertsvo s roditeljima i osobe smo od povjerenja.
Poziv u kojem nam je kolega prevažan i pomažemo jedni drugima.
Poziv u kojem otvaramo svoje srce i um da uči i razumije novo i drugačije da bismo bili bolji učitelji koji će živjeti vrijednosti koje podučavamo.“

Na koncu obraćanja prof. Dragana je zahvalila najprije dragom Bogu na darovanom životu i pruženoj prilici da djeluje kao učitelj, zatim svojoj obitelji, Osnivaču Sustava, a osobito Promicatelju mons. dr. Peri Sudaru koji je, kako kaže,  osim duhovne snage Sustava i prijatelj djelatnika koji u njemu rade, Povjerenstvu i članovima Pedagoškog vijeća. Zahvala za potporu uputila je i drugom životnom domu, Katoličkom školskom centru „Sveti Pavao“ Zenica, bivšim ravnateljima i sadašnjem, don Vlatku Rosiću, upravi Škole, kolegama i kolegicama s kojima od srca dijeli ovu nagradu.

Nagrada Lukić – Dlouhi

Godišnja Nagrada Lukić-Dlouhi ustanovljena je školske godine 2013./2014. Dodjeljuje se svake godine na razini Sustava katoličkih škola za Europu jednom učeniku odnosno učenici osnovne škole koji se posebno istaknuo/istaknula svojim učenjem, vladanjem i rezultatima u izvannastavnim odnosno izvanškolskim aktivnostima.

Gloria Babić, dobitnica Nagrade Lukić-Dlouhi 2013./2014.

Nives Livančić, dobitnica Nagrade Lukić-Dlouhi  2014./2015.

Zlatan Mutapčić, dobitnik Nagrade Lukić-Dlouhi  2015./2016.