Image Alt
  /  Centar   /  Novosti i događanja   /  Čarolija umjetnosti u opereti “Vesela udovica”

Čarolija umjetnosti u opereti “Vesela udovica”

Nije ništa novo niti neobično da učenici i djelatnici KŠC-a “Sv. Pavao” Zenica organiziraju izlete i posjećuju birana mjesta koja učinkovito uzdižu njihovu kulturološku razinu i svijest. Tako su gimnazijalci našeg Centra sa svojim profesorima i ove godine dobili prigodu posjetiti Narodno kazalište Sarajevo i odgledati remek djelo (i sami ćete, u nastavku teksta, shvatiti zašto govorim “remek djelo”), operetu pod nazivom “Vesela udovica”. To je djelo austro-ugarskog kompozitora Franza Lehára, koje je nakon dugih 13 godina opet izašlo na svjetlo dana. Veliku čast odgledati premijeru (petak, 15.02. 2013. god.) dobili su građani grada Sarajeva, a mi smo djelo pogledali nešto kasnije, na drugoj repriznoj izvedbi (utorak, 05.03. 2013. god).

Ova se opereta ubrzano širila Europom, nakon što je prvi put izvedena 1905. godine, i postala je “šumski požar”, fenomen toga doba. Nije ni čudo što ju nazivaju “kraljicom operete”. Veliko oduševljenje je izazvala i kod učenika i djelatnika našega Centra, a kada umjetnost “privuče” tinejdžere, znajte da je to djelo uistinu vrijedno hvale. I da konstatiramo, u ovom posjetu sarajevskom kazalištu sudjelovalo je 89 gimnazijalaca (starijih razreda) i 19 predavača-što iz Gimnazije, što iz Osnovne škole. Za prijevoz ove “ekspedicije” od 108 sudionika škola je morala unajmiti 2 autobusa i angažirati još jedno osobno vozilo. I kod učenika nižih razreda bilo je ispoljeno istovjetno zanimanje za odlazak, ali oni će sačekati neku drugu prigodu.

Stigavši u grad, imali smo malo vremena za šetnju i neki su odlučili posjetiti poznati BBI Centar, neki su pak otišli do Vječne vatre, a neki su odlučili probati brzu hranu. Pred kazalištem smo se našli pola sata prije početka predstave, uzeli smo karte i polako se zaputili na svoja mjesta. Sve je bilo spremno i “spektakl” je počeo. Lavina boja, zvukova i raznoraznih osjećaja preplavila je sve nazočne. Čarolija umjetnosti nas je u potpunosti obuzela, a vrijeme trajanja predstave od skoro 3 sata, proteklo je kao u trenu.

Radnja operete je smještena u davne 1900-te kada zanosna Hanna Glawari postaje udovica i kada joj njen muž u nasljedstvo ostavlja veliko bogatstvo. Njeni zemljaci tada pokušavaju nagovoriti mladu udovicu na udaju za nekoga od njih, sve to s ciljem kako bi novac ostao u domovini. No, Hanna, tvrdoglava i razigrana ne dopušta da ju baš prevare tako lako. Na kraju, kao što i sami možete pretpostaviti, pobjeđuje ljubav. Hanna se udaje za grofa Danila, kojemu njen novac i pripadne…

Po samom završetku predstave, kada smo se pripremali za povratak u Zenicu, bili smo pozvani u “Bijeli salon” kazališta gdje smo imali prigodu upoznati se s glumcima i čuti prigodne i poučne riječi redatelja operete, gospodina Krunoslava Cigoja. Također nam se obratio, s riječima dobrodošlice, i ravnatelj Narodnog kazališta Sarajevo-maestro Dario Vučić. Neki su tu prigodu iskoristili za čestitanje glumcima i slikanje s njima. Važno je i napomenuti da jednu od glavnih uloga igra i bivša učenica našega Centra, Katarina Kikić s kojom smo se također družili, te da je operetu režirao Krunoslav Cigoj, poznati operni pjevač iz Hrvatske.

Bilo nam je zaista lijepo, dokazali smo da cijenimo umjetnost i nadamo se da ćemo opet dobiti prigodu uživati u nečemu sličnom. Jedno je sigurno, ovu operetu nećemo nikada zaboraviti.

Barbara Kustura, III.a
(Novinarska sekcija)