Image Alt
  /  Centar   /  Dugogodišnji profesori našeg Centra Miroslav Šetka i Željko Stapić otišli su u zasluženu mirovinu

Dugogodišnji profesori našeg Centra Miroslav Šetka i Željko Stapić otišli su u zasluženu mirovinu

Ove, 2021. godine s ponosom smo ispratili  u zasluženu mirovinu profesore Miroslava Šetku i Željka Stapića.

Šetka Miroslav

Miroslav Šetka

Rođen je 1955. godine u Čitluku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1978. godine. Od 1980. godine radi kao profesor likovne umjetnosti u srednjim školama u Zenici, a 1995. postaje djelatnik Katoličkog školskog centra „Sv. Pavao“ kao profesor likovne umjetnosti u  Općoj gimnaziji i likovnoga odgoja u Osnovnoj školi. Kao razrednik izvodi veliki broj generacija iz Opće gimnazije.

Poznat je kao istaknuti likovni umjetnik svrstavajući se u konceptualne umjetnike, koristeći ideju i koncept kao središte djela služeći se raznim materijalima i tehnikama. Od 1986. godine je pridružni član Društva likovnih umjetnika Zenica (današnji DLAUZ) te aktivno sudjeluje na kolektivnim izložbama, a 1999. godine organizira prvu samostalnu izložbu u Zenici. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) od 1990. godine. Od tada aktivno sudjeluje na likovnim izložbama, kolonijama, seminarima itd. U okviru DLAUZ-a dva puta preuzima ulogu predsjednika Društva te je zalužan za dizajn kataloga i organizaciju izložbe „Aprilski salon“ koja se tradicionalno održava 12. travnja, povodom Dana oslobođenja grada Zenice.

Pored aktivnosti u DLAUZ-a, prof. Šetka je organizirao i različite likovne projekte u školi, školske izložbe te sudjelovao s učenicima na Kampu animacije, vodio brojne ekskurzije i jednodnevne izlete u vidu terenske nastave za učenike likovnog izbornog područja.

Među prvim projektima škole je izložba likovnih radova učenika Osnovne škole KŠC „Sv. Pavao“ Zenica koja je održana 1997. godine u Maloj galeriji u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Godine 2000. organizirana je izložba za učenike osnovnih škola na području ZE-DO kantona, pod nazivom „Prva smotra“, a pod vodstvom prof. Miroslava Šetke i prof. Muhameda Bajramovića.

Pod vodstvom prof. Šetke učenici Opće gimnazije sudjeluju na Kampu animacije, koji je održan 2009. i 2010. godine u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tom prilikom naša škola, iako neumjetnička, sudjeluje u projektu zajedno s umjetničkim školama iz Bosne i Hercegovine te bilježi dobre rezultate. Ideja o estetsko-edukativnom osmišljavanju atrija škole proizišla je iz nastave likovnog odgoja koju je vodio prof. Šetka te uz učeničke mozaike, najistaknutiji mozaik i centralni lik je Sv. Pavla kojega je radio sam profesor. Mozaici ugrađeni u galerijske zidne plohe atrija škole oživjeli su drevne civilizacije, antičke, ranokršćanske i ranobizantske vrijednosti, kao i stare majstore povijesti umjetnosti te recentna djela avangardnih umjetnika 20. stoljeća. Za veći broj dramskih izvedbi u našoj školi izrađivao je scenografije.

Svoju likovnu ideju, profesor Šetka, realizirao je i na zaštitnom znaku našega Centra, KŠC „Sv. Pavao“ te na grbu Sustava katoličkih škola za Europu. U sklopu ovoga projekta realizirano je rješenje izgleda zastave Centra te drugoga repromaterijala za promociju škole. Godine 2015. pripala mu je čast da osmisli i kreira, zajedno s Draganom Ivankovićem, vizualni identitet povodom dolaska pape Franje u Sarajevo. Dugi niz godina uz nastavu u školi drži i privatne sate crtanja i slikanja te priprema učenike za upis na likovnu akademiju te druge umjetničke fakultete.

U dugogodišnjem djelovanju važno je istaknuti i aktivnost u osmišljavanju rješenja izgleda i dizajna različitih časopisa i knjiga. U okviru našega Centra najprije, od 1999. do 2002. osmišljava dizajn i sadržaj školskog časopisa „Paulus“, a potom od 2001. godine časopisa Sustava, „Izvori“. Matica hrvatska zadužuje ga je za oblikovanje i dizajn časopisa „Krijesnica“ te u suradnji s profesorom Željkom Škuljevićem radi na dizajnu časopisa „Hijatus“(junior i senior). Osim časopisa, uradio je dizajn za naslovnu stranu knjiga Dogledi 2:knjževno-kritički tekstovi, Ivanković Željka, Kolaž demokratije:aforizmi, Bojana Bogdanovića. Prof. Šetka radio je i na dizajnu dvije monografije: monografija Katoličkog školskog centra ”Sv. Franjo” Tuzla, 2010. godine i monografiji Katoličkog školskog centra ”Sv. Pavao” Zenica, 2020. godine.

Stapić Željko

Željko Stapić

Željko Stapić rođen je u Zenici 1955. godine. U rodnom gradu diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Zenici 1979. godine i na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu u Sarajevu (studij fizike – nastavnički smjer). Na oba fakulteta je i magistrirao. Od godine 1979. radi u prosvjeti. U Tehničkoj školi radio je kao profesor strojarske skupine predmeta, a u Medicinskoj školi kao profesor fizike. U drugim školama radio je kao vanjski suradnik.

Zaposlio se u Katoličkom školskom centru ”Sveti Pavao” u Zenici 1997. godine gdje je i ostao do odlaska u mirovinu, 2020. godine. Mnogim je naraštajima učenika profesor ostao upamćen kao razrednik, vodio je učenike na natjecanja, a bio je i omiljeno društvo na mnogim ekskurzijama.

Dobitnik je priznanja Kantonalnog zavoda za obrazovanje 2000. godine za uspješan rad. Također, bio je proglašen i za najuspješnijeg profesora u Katoličkom školskom centru, 1999. godine.

Čak 12 godina bio je član Upravnog odbora društva fizičara u BiH. Osim toga, član je komisije za pripremu zadataka za Federalno natjecanje učenika iz fizike. Dobitnik je  priznanja od Društva fizičara u BiH, kao i diplome Udruženja matematičara.

Ono čime je profesor dodatno obogatio svoju karijeru te ostavio u naslijeđe svojim mlađim kolegama jesu predmetni udžbenici. Napisao je četiri udžbenika za srednje škole koje je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja.

Svakako treba napomenuti i znanstveni rad: objavio je desetak znanstvenih radova, od kojih su pojedini i u međunarodnom tisku.

Bio je gost predavač na domaćim i međunarodnim seminarima.

S doc. dr. Muhamedom Busuladžićem radi na projektu istraživanja egzaktnih znanosti, točnije bave se znanošću u srednjem vijeku na području Bosne i Hercegovine.

Na Mašinskom fakultetu u Zenici pod nazivom ²Analiza temperaturnog polja polarizacijom dielektrika u polju visoke frekvencije pri proizvodnji MDF-ploča² ima odobrenu disertaciju.

Bio je član radne skupine za izradu zajedničkih jezgara nastavnih planova i programa u FBiH te je time dao svoj doprinos.

Vodi predmetnu grupu iz fizike za izradu kurikuluma za osnovne škole i gimnazije u ZE-DO kantonu. Trenutno radi kao vanjski suradnik u Pedagoškom zavodu Zenica na radnom mjestu savjetnika za predmet fizika na kojem prati rad kolega te im nesebično daje savjete iz svoga bogatoga iskustva u nastavi.