Image Alt

KŠC Zenica

  /  Osnovna škola   /  Učenički radovi OŠ   /  Gospođica jesen

Gospođica jesen

Gospođica jesen je dama u šarenoj haljini. Koračajući svijetom iz nabora svoje haljine prosipa boje. Njezin veseli ples izaziva vjetrove i opadanje lišća.

U mome kraju jesen je šarena, kišovita i maglovita. iz dana u dan se smjenjuju poslovi priprema za zimu. Povećana hladnoća donosi sve više upaljenih ognjišta. ne gore samo vatre u kućama,već i na dvorištima. Peku se rakije, priprema se zimnica, vrši se svinjokolja, čiste se voćnjaci, oru se vrtovi i svi su u pokretu. jesenje vrijeme odnosi šareno lišće i priprema drveće za lagani san. Učestale kiše povećavaju potoke i njihov žubor. Samo poneka zaostala jabuka ili osamljena glavica u vrtu svjedoče o bogatom ljetu iza sebe. Teško paljenje traktora u hladnim jutrima kao da želi reći da je i njemu potreban odmor. Česti mrazevi i inje izgledaju kao kristali. dan umorno krati svoj korak i dopušta da ga prekrije noć svojim dugim ogrtačem. Prevladava smeđa boja i tone u san. Životinje kao i ljudi vrše svoje pripreme za zimu. vide se jata ptica koja lete na jug. Vjeverice panično skupljaju šumske plodove. Svugdje u zraku se osjeti jesen.

Moj kraj je lijep u svakom godišnjem dobu, ali je u jesen poseban. Sada je najjače šuštanje haljine gospođice jeseni. šetajući iz dana u dan njezina haljina mijenja boju. Gospođica jesen na kraju oblači haljinu posutu kristalima šetajući šarenim prostiračem ispred gospođe zime.

Marko Puđa,V. b
KŠC „Sveti Pavao” Zenica