Image Alt
  /  Centar   /  Novosti i događanja   /  In memoriam Milica Kovač, rođ. Mitrović.

In memoriam Milica Kovač, rođ. Mitrović.

Milica Kovač - KŠC ZenicaDana 11. 2. 2022. godine preminula je dugogodišnja djelatnica Katoličkog školskog Centra „Sveti Pavao“ Zenica, umirovljena nastavnica hrvatskoga jezika,

Rođena je 28. 12. 1946. godine u Šapcu gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju.

Višu pedagošku školu u Beogradu – odjel Šabac, odsjek južnoslavenskih jezika završila je 31. 10. 1969. godine. U školi počinje raditi od 1970. godine.

Školske 1970./1971. godine predavala je u Prištini. Stručni ispit položila je 13. 3. 1973. godine na Pedagoškoj akademiji u Mostaru.

Godine 1971. dolazi u Zenicu i radi u JU OŠ „1. maj“ (današnja OŠ „Mak Dizdar“) do ožujka 1994. godine kada napušta školu uz sporazumni raskid radnog odnosa.

U našem Centru „Sveti Pavao“ Zenica radila je od njenog osnutka u jesen 1995. godine pa sve do mirovine. Punih četrdeset godina radila je u nastavi predano i s puno entuzijazma, trudeći se da mlade ljude osim učenja lekcija iz pravilnog pisanja i književnosti potakne maštati te izmaštano oblikovati u pisanu riječ.

Bila je voditeljica recitatorske i dramske sekcije dugi niz godina (od 1973. godine), a učenici ovih sekcija osvajali su prva mjesta na Festivalu škola u Zenici i natjecanjima van grada. Pripremila je brojne prestave za Dan škole koje pamtimo po zanimljivim tekstovima i profesionalnoj izvedbi učenika.

Nastavnica Milica Kovač više puta bila je mentor mladim kolegicama i kolegama.

Pri HKD „Napredak“ Zenica predavala je hrvatski jezik učenicima osnovne i srednje škole te godinama bila članica zbora HKD „Napredak“ Zenica.

Napredovanje u više zvanje nastavnica savjetnica na nivou Sustava Katoličkih škola za Europu ostvarila je 1. siječnja 2008. godine.

Supruga je Miroslava Kovača, majka sina Gojka i baka  unučadi Irene i Marka.

Nastavnica hrvatskoga jezika, Milica Kovač, završila je svoj radni vijek 31. prosinca 2011. godine nakon 40 godina rada s djecom i mladima.

Evo što je tada nastavnica Milica napisala o svom radu u odgoju i obrazovanju:

Radim od 1970. godine. Trudim se da djeca nauče čitati književno djelo, otkriju ljepotu i dobrotu, razmišljaju i samostalno zaključuju zavisno od uzrasta. Potičem ih da stvaraju, pišu razne književne vrste, maštaju.

Ne volim duga predavanja pa na satu obrade, naročito jezika, učenici rade u paru ili skupini, istražuju, samostalno rješavaju zadaće na listićma, a u petom i šestom razredu služim se i crtežima dok u svim razredima izrađujemo mape („grozdove“) i tabele. Nastojim obogatiti rječnik i opismeniti učenike.

Primjeri su iz književnih djela, svakodnevnog govora, reklama, učeničkih pismenih radova, nazivi poduzeća i trgovina u gradu što djeca sama istražuju i uočavaju. U sedmom i osmom razredu pripremaju predavanja uz moju pomoć. Upućujem ih na literaturu i druge izvore informacija.

Upoznajem ih s medijskim sredstvima, čitamo list katoličkih školskih centara „Izvore“, crtamo stripove, dramatiziramo epske tekstove, improviziramo kazalište na satu, igraju se novinara,…

Na satu Zajednice učenika i odgoja za demokraciju obrađujemo planirane teme, ali uvijek imamo i sate za dječja interesovanja: postavljamo stol, glumimo obitelj, uređujemo ormar, slažemo odjeću, „putujemo“, učimo vezati kravatu, govorimo i pišemo o ekologiji, …

Od 1973. godine vodim dramsku i recitatorsku sekciju.

Pišem stihove, monologe, igrokaze i drame koje moji učenici izvode na školskim svečanostima.

Dana 14. veljače 2022. godine u 14 sati na gradskom groblju Crkvice ispratili smo našu dragu kolegicu na vječni počinak.

Najiskreniju sućut obitelji, rođacima i prijateljima iskazuju i ovim putem bivši i sadašnji učenici i djelatnici Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica.

 

Počivala u miru Božjem, naša draga Milice.