Image Alt
  /  Centar   /  Javni pozivi   /  Moje pravo na različitost

Moje pravo na različitost

Od nastanka čovječanstva, ljudi se razlikuju.Nitko na svijetu nije isti. Svi se razlikujemo po nekim osobnostima (mišljenje, stav, vjera, rasa, nacija, odjevanje).

-Svatko od nas ima svoje mišljenje i stav, a pravo na različitost nam to odobrava. Čovjek se ponaša u skladu sa svojim stavovima i zbog toga ga trebamo poštivati. Ako nam netko uskraćuje pravo na mišljenje, ne možemo biti sretni i zadovoljni. To ipak ne znači da svoje stavove drugima trebamo nametati.

-U svijetu postoje različite religije. Pripadnik bilo koje religije ima svoje vjerovanje koje treba poštovati. Ne trebamo se izrugivati ili izbjegavati druge jer nismo iste vjeroispovjesti. Naprotiv, to nas sve obogaćuje.

-Nemamo svi istu boju kože. Nismo svi iste rase, ali svi imamo pravo na život i na različitost. Diskriminacija je oduzimanje prava na slobodu osobama koje s u različite od drugih.

-Svatko im pravo odjevati se kako želi. Istina, katkad postoje propisi kako treba biti odjeven, ali ta pravila vrijede isto za svakoga.

Nitko nema pravo vladati našim životom. Kada bi svi bili isti, svijet bi bio prazan.

Lukas Tavić VII.a KŠC “Sveti Pavao” Zenica