Image Alt
  /  Centar   /  Novosti i događanja   /  Projekt “Volontiraj-kreditiraj” 2012

Projekt “Volontiraj-kreditiraj” 2012

Šesti Socijalni dan – Dan kada mladi zamijene školske klupe za radna mjesta – ponovno je organiziran u našem gradu, Zenici. Ovo je svojevrstan rekord, kako projekta VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ, tako i generalno volonterskih akcija u BiH, te dokaz da postoje institucije, tvrtke i udruženja kojima je važno da mladi iz Bosne i Hercegovine ostanu u ovoj državi!

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini.

Projekt je ove godine realiziran u organizaciji Infohouse-Sarajevo i Naša djeca-Zenica, te je u prvom dijelu planiran kao Socijalni (radni) dan za učenike srednjih škola, a u drugom dijelu kao Sajam kreditiranja (sajam na kojem će škole prezentirati svoje projekte) koji će se održati u ožujku 2013. godine.

U Socijalnom danu, koji je realiziran 18.10.2012. godine učenici deset zeničkih škola, uključujući i KŠC “Sveti Pavao” Zenica, Opća gimnazija volontirali su u različitim tvrtkama, institucijama i udruženjima na odabranim radnim mjestima. Šesnaest učenika naše škole sudjelovalo je u ovom projektu tako što su taj dan išli na svoje prvo rdano mjesto. Firme, institucije i udruženja koja su se odazvala pozivu ovih organizacija i u kojima su naši učenici drage volje volontirali bile su: Dom i porodica, Dom za stara lica, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZE-DO kantona, zatim Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona, Općina Zenica, Unicredit banka, BH telecom, JP za prostorno planiranje i uređenje grada.

Naši učenici su raspoređeni u navedenim tvrtkama gdje su proveli radno vrijeme od osam sati kako bi doživjeli svijet i osjetili atmosferu u kojoj žive odrasli, zaposleni i prije svega obrazovani ljudi. Svi su se izuzetno dobro snašli, ponijeli pozitivna iskustva, i uživali u upoznavanju novih ljudi, možda budućih prijatelja ili pak suradnika.

Kao srednjoškolci upoznali su se sa životom koji ih čeka u budućnosti i doživjeli jedno divno iskustvo, koje će ostati kao sjećanje na zanimljive srednjoškolske dane.

Zenica, listopad 2012. god.
Novinarska sekcija