Image Alt
  /  Centar   /  Novosti i događanja   /  MUN sekcija u Banja Luci na 10. konferenciji pod nazivom BaLMUN 2023 (Banjalučki model Ujedinjenih naroda)

MUN sekcija u Banja Luci na 10. konferenciji pod nazivom BaLMUN 2023 (Banjalučki model Ujedinjenih naroda)

Od 21. do 23. travnja u Banja Luci se održavala jubilarna, 10. konferencija pod nazivom BaLMUN 2023 (Banjalučki model Ujedinjenih naroda). Na ovoj međunarodnoj konferenciji sudjelovali su učenici srednjih škola simulirajući rad pojedinih komiteta (vijeća) koji djeluju unutar Organizacije UN.

Svakom učeniku je nasumice unaprijed dodijeljena država čije stavove je trebao zastupati u konkretnom komitetu i to na temu nekog od najvećih problema koji opterećuju današnji svijet. Osim izvrsnog poznavanja engleskog jezika, koji je službeni jezik konferencije, od učenika se očekivalo zamjetno vladanje geo-političkim, vojnim, gospodarskim, ekološkim i temama vezanim za ljudska prava uz punu primjenu širokog spektra diplomatskih znanja i vještina.

Ove godine sudjelovali su učenici iz 23 škole iz 8 zemalja (JI Europa s Italijom i Mađarskom i Rumunjskom) – ukupno oko 200 delegata.
MUN tim naše Gimnazije činili su sljedeći učenici: Mak Karabeg, Iva Mustafić, Emma Stanišič (1. razred) i Nina Trbić (4. razred), a predvodio ih je prof. Dragan Gavran koji već duži niz godina rukovodi radom MUN sekcije u školi.

Ovoga puta, jedan naš učenik je ostvario najveći uspjeh u dosadašnjim ciklusima natjecanja – a to je nomimacija među 3 najbolja delegata u svom komitetu. Riječ je o Maku Karabegu koji u konačnici nije izabran za najboljeg delegata konferencije, ali ova nominacija predstavlja veliko priznanje za samog učenika kao i za školu koju pohađa.

Prepuni pozitivnih iskustava s ove konferencije, članovi MUN sekcije s nestrpljenjem očekuju svoje buduće nastupe u sličnim projektima.