Image Alt
  /  Centar   /  Udruga Prijatelji Centra   /  Prva faza projekta fotosekcije UPC “SV.PAVAO ” i Opće gimazije u Banja Luci pod pokroviteljstvom USA

Prva faza projekta fotosekcije UPC “SV.PAVAO ” i Opće gimazije u Banja Luci pod pokroviteljstvom USA

U petak 14.2.2014. godine učenici KŠC, članovi fotografske sekcije realizirali se prvi dio projekta sa učenicima Opće gimnazije u Banja Luci pod pokroviteljstvom USA ambasade u BiH te Udruge “Prijatelji centra KŠC sv. Pavao” u Zenici. Predavanja radionice su počela usobotu u 9.00 i trajala su do 17.00 sati. Tijekom subotnjeg druženja učenici su imali priliku učiti o etičkoj i estetskoj fotografiji, i paralelno uz predavanja pjedinačno su imali prezentaciju svojih radova. Sa tim prezentacijama su imali priliku komunicirati s ostalim učenicima, te se kroz njih i medjusobno upoznati. Nakon predavnja i prezentacija u 13.00 su zajedno fotografirali i jedni drugima pokazivali osobna iskustva i znanja – što je i cilj ovog projekta. Dakako, imali su stručnu podršku voditeljice projekta mr. Majde Turkić. Iskoristili su vrijeme i posjetili Muzej suvremene umjetnosti RS. Učenici su imali slobodu fotografirati unutarnji prostor, ali i uživati u izložbenom prostoru mnogih djela bosanskih konceptualnih umjetnika gdje su vidjeli neke konceptualne (fotografske) radove, te su o nekim radovima imali uvode i stručna pojašnjenja.

Nakon radionice nastavili su sa radom u školi, predavanjima kao i prezentacijama učenika koji su izrazili želju za tim. Drugi dan radionice je prošao sa pregledom umjetničkog filma “You, the living” koji ima fokus na fotografiju i koncept baziran na medjuljudskim odnosima. Nakon njega su imali priliku uz asistenicju profesora Košića, prof. Šetke i fotografa Nemanje Bodrože diskutirati o poruci filma. U program je bio i posjet tvrdjave Kastel čije zidove su iskoristili za fotografiranje uz podrsku jedni drugih. Planirana druga faza radionice je u ožujku u Zenici.